Cu iOS 12, telefoanele iPhone mai vechi vor deveni mai rapide

de: Alexandru Puiu
05 06. 2018

Conform speculațiilor din ultimele luni, oficialii Apple au început conferința WWDC cu dezvăluiri legate de iOS 12. Acesta este viitorul sistem de operare ce urmează să ruleze pe iDevice-urile companiei.

iOS 12 a fost anunțat la Word Wide Developers Conference, iar lista noutăților introduse este surprinzător de stufoasă. Deși te-ai fi așteptat să nu mai vedem modificări majore în sistemul de operare pentru iPhone-uri și iPad-uri, cei de la Apple au reușit să uimească audiența cu mai multe vești bune.

iOS 12 va fi disponibil în variantă finală începând cu această toamnă și va rula în condiții optime pe toate gadgeturile compatibile cu iOS 11. Cu alte cuvinte, dacă ai un iPhone 5S sau mai nou și un iPad mai recent de 2013, vei putea să îți instalezi viitorul SO.

Pe prima poziție, când vine vorba de noutățile la care se vor putea aștepta posesorii de iPhone sau iPad intră o creștere semnificativă a performanței. iOS 12 este cu 40% mai rapid la pornirea aplicațiilor decât iOS 11, cu 70% mai sprinten la pornirea aplicației de captură și cu 50% mai eficient când vine vorba de utilizarea tastaturii. În teorie, toată experiența de utilizare a telefonului ar trebui să fie mai lină și mai plăcută.

iOS 12 va pune din nou accent pe realitatea virtuală, la fel ca iOS 11. Diferența constă în faptul că acum vom vorbi de un nou format de eperiențe VR ce vor fi create în AR Kit 2. Acesta vine la pachet cu suportul pentru fișiere 3D cu extensia USDZ, același format ce va fi folosit de Pixar și Adobe Creative Cloud pentru realizarea modelelor 3D.

Aplicația Photos s-a transformat radical de când ai folosit-o pentru prima oară pe iPhone. Acum, va profita și mai mult de un mecanism elaborat de inteligență artificială pentru te ajuta să găsești prin cuvinte pozele care te interesează. Un set complex de sugestii la căutare va facilita identificarea pozelor din vacanță sau cu mâncare.

Dacă vrei să fii eficient, vei profita la maxim de un nou tab in-app intitulat For You / Pentru Tine. Acolo vei găsi albume de fotografii generate automat, sugestii pentru aplicarea de efecte și sugestii vizavi de persoanele din poze cu care ar trebui să te obișnuiești  că ți partajezi datele. Siri va fi mai deștept ca niciodată, datorită detaliilor acumulate în ultimii ani. Asistentul virtual va fi ști să poarte o conversație autentică cu o serie de întrebări și răspunsuri corelate.

iOS 12 va incorpora câteva aplicații noi. Aplicația News pentru știri va fi mai eficientă la navigarea prin diverse tipuri de informații datorită noii secțiuni Browser. Aplicația Stocks pentru bursă va incorpora o scurtătură către Știri și, pentru prima oară, va ajunge și pe iPad.

De asemenea, Voice Memos sau Reportofon va ajunge pentru prima oară pe tabletele companiei împreună cu suportul pentru sincronizarea datelor prin iCloud de pe un dispozitiv pe altul. Aplicația iBooks va purta numele Apple Books și va include atât cărțile tradiționale din iBooks, cât și cârți audio transpuse într-o interfață prietenoasă. Pentru prima oară, utilizatorii de Apple CarPlay pe mașină vor avea posibilitatea să aleagă Waze sau Google Maps dintre soluțiile de navigație, pe lângă tradiționalul Apple Maps.

Noul mod Do not disurb sau Nu deranjați va fi mai util și mai eficient decât în trecut datorită unui set de îmbunătățiri corelate cu monitorizarea gradului de odihnă și facilitarea micșorării gradului de stres. Notificările tale de pe timpul nopții vor fi centralizate acum pe categorii, pentru a te ajuta să nu-ți sară somnul dacă le vezi pe ecranul telefonului pe parcursul nopții.

În iOS 12, notificările vor fi grupate pe sursă și domenii. Cele care ți se par inutile pot fi dezactivate pentru totdeauna direct din ecranul principal al aparatului. Facetime va primi un update major odată cu noul SO, datorită introducerii suportului pentru videoconferință cu până la 32 de persoane diferite. În plus, dintr-o conversație în format text cu mai multe persoane dintr-un grup pe iMessage, cu un tap poți transforma acel dialog într-un apel Facetime cu aceiași participanți.

Apple încearcă să te ajute la stai mai puțin timp pe telefon și să-ți ofere o serie de statistici legate de modul în care îți folosești iPhone-ului. La final de săptămână, te vei bucura de un raport care îți arată cum îți folosești telefonul. Așa vei afla aplicațiile care îți consumă cel mai mult timp.

În plus, vei putea să-ți definești niște limite pentru utilizarea anumitor aplicații. Dacă ai optat pentru două ore de Facebook pe săptămână, la expirarea termenului, aplicația nu va mai putea fi rulată.

Dacă micuții tăi sunt utilizatori de iPhone, vei avea la dispoziție o serie de parametrii pentru a le personaliza modul în care interacționează cu mobil. Vei putea defini timpul alocat fiecărei aplicații și vei putea impune niște ore în care majoritatea aplicațiilor nu vor rula. Aceste limitări sunt utile mai ales pe timpul nopții.